Vad är ett rikt liv? På väg hem efter 4 veckor i Bukoba börjar jag fundera över detta. Att ett rikt liv inte är detsamma som ett stort bankkonto tror jag många har insett. Inte heller statusprylar och ett välbetalt fint jobb. Nära vänner, familj och en god hälsa tror jag däremot att många tar med på listan. Kanske några även tar med värdet av att utföra något meningsfullt, något som gör skillnad inte bara för mig själv utan även för andra.
Detta upplever jag tydligt när jag själv arbetar för Tumaini Children’s Center. Att tydligt se att den lilla insats jag gör, oavsett om det är i Sverige eller Tanzania, betyder något för en annan människa. Jag får förvisso ta emot stor tacksamhet när jag jobbar här och det värmer, det medges, men jag tror de flesta av oss som gör sådana här insatser skulle göra det ändå. ”Det är saligare att giva än att taga” står det i en bra bok och det stämmer verkligen.
Och med denna inledning så blir övergången till gåvor naturlig. Det är med stor tacksamhet vi kan se att gåvorna till Bukobahjälpen har ökat under 2024. Vi har fått nya trogna månadsgivare, vi får fått in mer som engångsgåvor och dessutom vill nya stiftelser och Second hand-butiker vara med och finansiera verksamheten i Bukoba. Stort tack för detta!
Som ni kanske redan vet kommer finansieringen av TCC att bli mer ansträngd från 2026 när SIDAs mångåriga stöd upphör. Detta är förstås bekymmersamt, rejält bekymmersamt. Under året kom det även signaler att stödet skulle upphöra redan efter det här året (just nu räknar vi med att stödet upphör från 1 okt 2025). Eftersom SIDAs stöd står för över 40% av finansieringen har detta skapat oro både hos oss i Bukobahjälpen och för TCC. Går det att fortsätta driva verksamheten i Bukoba på samma sätt?
Svaret är både ja och nej. Nej, det går inte att driva verksamheten på samma sätt som tidigare. Vi måste tillsammans med TCC förändra och förbättra arbetssättet så att arbetet fokuseras på kärnverksamheten. Denna process påbörjades förra året och ger bra resultat. Vi kommer att kunna utföra de aktiviteter som behövs utan att ge avkall på kvalitet eller kvantitet.
Det finns även en stor medvetenhet och önskan från TCC att bli mer självförsörjande, att ersätta åtminstone en del av bidragsberoendet med egna intäktskällor. Det handlar om att odla produkter som kan säljas på den lokala marknaden, att tillverka och sälja egna produkter och att hitta sponsorer och donatorer i Tanzania. Detta arbete pågår sedan en tid tillbaka och trenden är positiv, mycket positiv. Från en mycket låg nivå kommer detta arbete att ge ett väsentligt tillskott till finansieringen inom några år.
Så svaret blir ändå JA! Det som för ett år sedan såg rejält mörkt ut är idag betydligt mer ljust och hoppfullt. Det kan bli några svårare år men det skall gå, det måste bara gå. Stödet från Bukobahjälpen kommer i framtiden att vara än viktigare så fortsätt att stödja oss. Jag vet att pengarna kommer fram och används väl.
Som avslutning ytterligare en reflektion. I Tanzania har de allra flesta en stark förtröstan på Gud och att han hjälper i livets alla situationer. Man räknar helt enkelt med Gud och skulle definitivt ta med det på något som definierar ett rikt liv. Har vi i Sverige något att lära här?
Hälsningar,
Torbjörn