Michael började arbeta i Debora Bryckes missionsuppgift HUYAWA 1990. Det arbetet gällde föräldralösa barn och nödlidande i Kagera-området där Bukoba ligger.


Michael sökte upp och tog sig an barnen på gatorna i Bukoba och Karagweområdet. Denna tjänst var han trogen, även efter sin deltidspensionering 2017 ända till sin död i augusti 2024.

Han var då evangelist med tjänstgöring på öarna i nordvästra delen av Victoriasjön. Det var en del av HUYAWAS struktur att samarbeta med stiftets evangelister för att nå alla nödlidande barn i ELCT:s nordvästra stift.
När Tumaini Children´s center bildades 2001 följde Michael med dit – till en början till Deboras hus i Kashura och senare från ”Reception” – Kasarani.


Dessa två bilder tagna i juni 2024 är en bra sammanfattning på vad Michael fått betyda för många.
Michael låter en övergiven mor med tre små barn bo i sitt hus. Merchades återfanns efter 19 år på gatan och tack vare möte med Michael kom han tillbaka till Tumaini. (Nu har han varit 3 månader på Igabiro diakonihem för läkning till kropp och själ. Sr Adventina sa igår att Merchades rehabiliteras fint.) TACK Michael!

Alla gatubarn i Bukobatrakten kände och älskade honom, han gick sina rundor i stan och såg och tröstade, tog hand om dem alla. Michael var en pappa för alla dessa Jesus minsta bröder och systrar. Han påminde oss ständigt: ”Kom ihåg att det du gör för dessa små, det gör du för Jesus”. Oftast började och slutade han våra möten med ”Bwana Yesu asifiwe”- Lovad vare Herren Jesus”. När någon var i akut behov att få tak över huvudet sa han: ”Du får bo hos mig tills det löser sig.” Ofta hade han en eller två boende som fosterbarn hos sig, ibland i flera månader. Han var även mycket musikalisk och ledde i många år gatuteater – seminarier och undervisning om ett rätt leverne, med en ensemble som dansade, spelade och sjöng. Dessa uppvisningar var mycket uppskattade och samlade ofta mer än hundra åskådare som skänkte pengar och mat till TCC:s verksamhet. Även de sociala myndigheterna uppskattade Michael och hans gatuspel.

Aldrig glömmer vi Michael och med tacksamhet bevarar vi hans minne.