Hur bränner man tegel här i Tanzania?
I den här kuben har man först staplat tegel som legobitar med tunnlar längst ner. Då man har en kub med 2 meter höga sidor, trycker man fast lera på alla sidor och lägger gräs högst upp.
I de små tunnlarna vid marken eldar man sedan med ved tills gräset på toppen tar eld 🔥. Då är teglet färdigbränt. Finurligt!
Sådana här Tanuru såg vi lite varstans på väg mot Ilemera.
Undrar du hur de samlar gräshoppor i Tanzania?
Här i Tanzania äter man gärna gräshoppor=senene. I nov-dec kan man fånga dem, då de kommer i svärmar. En mindre art kommer i april.
Från kl 20 och under natten dras de till ljuset ovanför dessa trattar= Mitego.
Yra av ljuset faller de ner genom tratten och fångas upp i stora hinkar under. Därefter kokas eller friteras de och säljes för dyra pengar, ca. 100 kr för vad som får plats på ett tefat, så det är få som kan njuta av denna delikatess.
Vi fick testa ifjol och de var faktiskt ganska krispiga och goda👌
Rutunda, vår agronom/diakon har förärat oss denna skiss över förloppet🤩
I slutet av 1960-talet bodde jag i Bukoba och var lärare för europeiska barn på Kibetaskolan. Där fanns då en dansk och en tysk klass samt en svensk, som jag hade ansvar för. När gräshopporna kom, stoppade vi skolarbetet och tog friluftsdag. Alla fick en påse för att plocka eller fånga gräshopporna i. Sedan rostade vi gräshopporna i stekpannan. De var goda, smakade krispigt och hade nötsmak. Intressant att se de stora trattarna, där insekterna fångas nattetid.
En variant på metoden har jag sett i Indien. Där lockade man insekterna att falla ner i en damm och bli föda åt fiskar, som blev värdefullt protein till skolhemmet. Kanske något som kan tillämpas hos våra farmer ?
Tack Yngve för din reaktion på Gräshopporna. Det är också spännande att möte er som tidigare varit ut i Tanzania och har kvar så mycket av kärleken för landet. Vi önskar dej God Adventstid! Rune Hellberg